fbpx
İp Uçları

Biyometrik Nedir?

Merhabalar arkadaşlar;

Bir bunu biliyor muydunuz? Köşesi ile sizlerle birlikteyim. . . Bu yazımızda Biyometri Nedir, Biyometrik sistemler hakkında konuşacağız. Bildiğiniz üzere soru – cevap köşemizde biyometrik sistemler hakkında neler biliyorsunuz ? Ve bilgisayarınızda veyahut mobilfonunuzda (( akıllı telefonunuzda )) biyometrik sistem kullanıyor musunuz ? Sorusunu sormuş ve katılımcılarımızdan güzel dönütler almıştık. . . Şimdi ise konu hakkında güzel bir makalemsi bir bilgi yazısı yazıyorum sizlere ;

Biyometrik nedir?

Biyometrik nedir öğrenmek için bio ve metron kelimelerinin açılımlarını bilmemiz gerekmektedir. “Bio” (( yaşam – canlı )) ve “ metron ” (( ölçüm )) kelimelerinden türeyen biyometrik, biyolojik veriyi ölçme ve istatistiksel olarak analiz etme bilimidir. . . Bilişim teknolojisi ile birlikte biyometrik genel olarak insan vücudunun parmak izi, dna, el geometrisi, yüz, retina / iris ve imza gibi özellikleriyle ilgilenir ve bunları doğrulama ve/veyahut kimlik tespiti için kullanır. . .

Biyometrik Nedir Biyometrik Sistemler hangileridirBiyometrik sistem nedir ?

Kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini tanıyarak kimlik tespiti yapmak veyahut kimlik doğrulamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler bütünüdür. . . Bir sisteme kim olduğunuzu kanıtlamanızın geleneksel yolu şifreler ve pin numaralarıdır. . . Fakat bunlar, şifreleme algoritmalarının çözümlenmesi sayesinde geçerli güvenliğini kaybetmiştir. . . Biyometrik sistemler temelde, kişinin sadece kendisinin sahip olduğu, değiştiremediği ve diğerlerinden ayırt edici olan, fiziksel veyahut davranışsal bir özelliğinin tanınması ile çalışmaktadırlar. . . Bilgisayarların günlük hayatın giderek daha önemli bir parçası haline gelmesiyle, belgelerin imzalanmasından alışverişe kadar pek çok işlem dijitalleşerek, biyometrik ürünleri vazgeçilmez bir hal almaya başladı. . .

Biyometri metodunda ;

  1. I) kişi mutlaka tanımlama noktasında fiziksel olarak yer almak zorundadır.
    Iı) kart taşıma veyahut şifre hatırlama zorunluluğu yoktur.

Gelişen bilişim teknolojisi ile kişisel bilgi verilerini depolamak artık mümkündür. . . Pın kodlarının yerini alan biyometrik teknolojisi ile atm‘lerde, cep telefonlarında, kredi kartlarında, akıllı kartlarda, pc kullanımlarında, network ağlarında ızinsiz kullanımvı ortadan kaldırmaktadır. . . Pın’ler veyahut şifreler zamanla unutulabilir, kaybedilebilir, çalınabilir, kopyalanabilir lakin biyometrik bilgile r; kaybolmamak, unutulamamak ve bir başkası tarafından kullanılamamak gibi özelliklerinin yanı sıra taklit edilememe gibi çok önemli olan bir özelliğe de sahiptir. . . Şifreler korsanlar tarafından birçok kez kırıldığı ve kullanıcılar tarafından sık sık unutuldukları ıçin artık yerlerini biyometrik cihazlar gibi yeni teknolojilere bırakmaktadırlar. . . Biyometri teknolojisiyle, bilgisayara parmak ızi tarayıcısını kullanarak girmek, dna analizi kullanarak kasaları açmak, el geometrisi ile nesneleri kilitlemek, korunmakta olan mekanlara yüz tanıma cihazı yardımıyla girebilmek, göz tarayıcısı yardımıyla atm’den para çekmek, ımza tanıma ile belgelere talimat vermek vs / vb. Mümkün olabilmektedir. . .

Biyometri sistemlerin çalışma prensipleri nelerdir ?

Temel ıki prensibi mevcuttur ;

Teşhis (( ıdentification )) prensibi ; bu prensibe göre sisteme bilginiz sunulur ve sistem bu bilgiye göre kişiye ait olan tüm diğer bilgileri veritabanından bulup çıkarır.

Doğrulama (( verification )) prensibi ; bu prensibe göre bir kimse sisteme kimliğini girer ve sistem bu kimsenin gerçekten girilen kimliğin sahibi olup olmadığını, o kimliğe ait olan kayıtları ınceleyerek karar vermeye çalışır. . .

Söz konusu sistemler oldukça güvenli sonuçlar vermektedirler. . . Önce kayıtlı bir ımge alınır. . . Bu ımaj dijital koda çevrilir. . . Bu kod gerekirse yapılan ışleme göre şifrelenir ve kaydedilir. . . Daha sonra kullanıcı herhangi bir cihaz aracı ile kendini sisteme tanıtır. . . Genellikle aynı kişiye ait olsa bile, girilen kod ile kayıtlı olan kodun birebir tutma olasılığı yoktur. . . Bunda birçok faktör etkili olabilir. . .

Bunlardan en yoğun olarak rastlananları şöyledir ;

1.si ortamın ışıklandırması
2.si kişinin bakış açısı
3.sü teşhisi yapılacak uzvun cihaza göre durma açısı
4.sü cihazın ve kontrol edilen uzvun temizlik derecesi ve nemi

Bu olumsuz etkilerden dolayı, girilen kod, belirlenen bir standart sapma aralığında, sistemde kayıtlı bulunan kodlarla karşılaştırılır. Tanınma aralığında olan kod kabul edilir ve sisteme giriş onaylanır. . .

Biyometrik sistem çeşitleri nelerdir ?

Günümüzdeki mevcut biyometrik tanıma sistemleri (( her geçen gün yenileri çıkmakla beraber )) genel olarak şu kategorilerde ıncelenmektedir ;

Fizyolojik özellikler ;
parmak ızi, dna, el geometrisi, yüz, retina / ıris

Davranışsal özellikler ;
ımza atımı, yürüyüş şekli, tuş vuruşu, konuşma

Kullanılan biyometrik sistemlerin en önemlisi polis merkezlerinde, pasaport ve vize başvurularında (( ıngiltere 2007 yılından beri vize başvurularında, başvuran kişiden biyometrik veriler almaktadır )) kullanılan parmak ızi sistemleridir. . .

Parmak izi ;

Parmak izi en fazla kullanılan, taklit edilemez ve bir biyometrik bilgidir. . . Ilk kullanılmaya başlandığı yıllardan bu yana gerek yazılım gerekse donanım alanında parmak ızi sistemlerinde önemli ılerlemeler kaydedilmiştir. . . Bir otomatik parmak ızi tanıma sisteminde (( opts )) parmak ızi tanıma genellikle parmak ızinde bulunan özellik noktalarının ve bunlara ait parametrelerin karşılaştırılması esasına dayanır. . .

Dna ;

Kişinin saç, tırnak, deri parçası, kan, sperm veyahut herhangi diğer bir biyolojik materyali ele alınarak hücre ıçerisinde bulunan dna moleküllerindeki dizilim ıncelenir. . . Özellikle emniyet güçleri tarafından cinayet mahallinde kalan biyolojik materyaller ıncelenerek katillere ulaşılması veyahur babalık davalarının sonuçlanması ışlemlerinde kullanılmaktadır. . .

Doğruluğu çok yüksek bir yöntem olmasına rağmen maalesef pek çok dezavantaja da sahiptir. . . Dna’nın elde edileceği biyolojik dokunun kirlenmesi gibi durumlarda örnek kalitesi düşeceğinden analiz yapmak zorlaşır. . . Diğer dezavantajları ışlemin 24 saat gibi bir sürede gerçekleştirilme zorunluluğu ve yüksek maliyet olarak sayılabilir. . .

El geometrisi ;

Kişinin elinin veya kullanılan sisteme göre ıki parmağının geometrik yapısı analiz edilir. . . Sözkonusu yöntemde belirleyici özellikler parmakların uzunluğu, genişliği ve büküm noktalarıdır. . . Özellikle amerika’da havaalanları ve nükleer güç ıstasyonlarında kullanılır.
. . El geometrisi de diğer biyometrik yöntemler gibi doğruluk oranı yüksek bir yöntemdir. . . Ancak büyük ve ağır okuma cihazları nedeniyle maliyet ve kullanım açısından, resmin alınma süresinin uzun oluşu nedeniyle hız açısından dezavantajlara sahiptir. . . Bunun dışında elde bulunan yüzük gibi aksesuarlar, yara bandı gibi maddeler sebebiyle veyahut yaralanma ve parmakların kaybedilmesi, gut veyahut kireçlenme gibi bir takım hastalıklar nedeniyle elin tanınması zorlaşır. . . Çocuklarda ve el ve ayakların çok hızlı büyüdüğü hastalıklara sahip olan kişilerde ise bu sistem kullanılamamaktadır. . .

Yüz ;

Biyometrik teknolojide devrim sayılabilecek buluşlardan bir tanesi olan yüz tanıma sistemleri gelişen bir çok teknolojide olduğu gibi ılk kez askeriyede kullanılmıştır. . . Yüksek teknoloji silahlarının yönetimi ıçin, özellikle abd’de sıkça kullanılan bu sistemler bunun dışında, caddelere yerleştirilen güvenlik kameraları ile caddelerin ızlenmesi ve aranmakta olan bir suçlunun bu şekilde yakalanması gibi uygulamalarda da kendilerine yer edinmişlerdir. . . Özellikle son 10 yıldır uygulama alanlarının artması nedeniyle yüzlerin otomatik olarak tanınması popüler bir konu haline gelmiştir. . .

İris ;

Yaklaşık 30 senedir kullanılan ıris tanıma sistemlerinin çıkış noktası, kişinin sahip olduğu ıris şeklinin ömrü boyunca değişmemesi ve diğer biyometrik sistemlere göre gözün daha az deforme olacak ve dış etkenlerden daha az zarar görecek bir yapıya sahip olmasıdır. . . Uykusuzluk, gözyaşı, hastalıklar ıris yapısını etkilemekle beraber diğer yöntemlerdeki kadar bariz bir etkilenme söz konusu değildir. . . Elbette ki bu yöntem gözü olmayan, gözleri görmeyen, nistagmus hastalığına (( gözleri titreyen )) sahip veyahut ırisleri olmayan kişilerde uygulanamaz. . . Ancak bu kişiler dışında havaalanı gibi kimlik doğrulamanın mutlak surette önemli olduğu yerlerde oldukça yüksek bir doğruluk oranı ile uygulanabilmektedir. . . Genel olarak parmakizi tanımaya benzetilen bu sistemin, parmakizine göre en önemli avantajı, parmak ızi kullanılan biyometrik sistemlerde 60 veyahut 70 karşılaştırma noktası bulunurken, ıris taramada karşılaştırma ıçin yaklaşık 200 referans noktası kullanılmasıdır. . .
infografik biyometrik teknoloji

Bonus

Bilgisayarınız ıçin webcam ile (( kamera ile )) kullanabileceğiniz yüz tanıma biyometrik sistemleri ;

Lenovo veriface ;

https://cloud.mail.ru/public/Bsxh/opxwiHA1E

Rar şifresi ; rupi

Keylemon ;

https://www.tamindir.com/windows/keylemon/

Blink ;

https://www.tamindir.com/windows/blink/

Bilgisayarınız ıçin fingerprint ile (( parmak ızi ile )) kullanabileceğiniz parmak ızi biyometrik sistemleri ;

https://www.robotistan.com/parmak-izi-okuyucu-sensor-grove-fingerprint-sensor

|| bonus -2- ||

Eğer konu çok rağbet görürse çok sonraları dıy (( do ıt yourself – kendin yap )) kavramı ile ev yapımı biyometrik sistemi kurmayı ve adli bilişimde yapılan biyometrik taramaları sizlere anlatmayı düşünüyorum

Farklı bilgilerde farklı gönderilerde görüşünceye dek takipte kalın esenle kalın kolay gelsin -thedoctor

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu