fbpx
Haber

Bilişim Hukuku Nedir?

Merhabalar arkadaşlar;

Bir bunu biliyor muydunuz? Köşesi ile sizlerle birlikteyim. . . Bu yazımızda Bilişim Hukuku Nedir adlı yazımızda Bilişim hukukunu tanımlayacağız. Bildiğiniz üzere soru – cevap köşemizde bilişim hukuku ve bilişim suistimalleri hakkında neler biliyorsunuz ? Sorusunu sormuş ve katılımcılarımızdan güzel dönütler almıştık. . . Şimdi ise konu hakkında güzel bir makale yazıyorum sizlere ;

Bilişim Hukuku Nedir?
Bilişim Hukuku Nedir?

Bilişim hukukunu kısaca açıklayacak olursak ; teknolojik gelişmeler çerçevesinde insanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlarda kullandığı bilginin, elektronik ve benzeri makineler aracılığıyla toplanması, işlenmesi, saklanması ve korunması ile bunlardan doğan ihtilafların (( uyuşmazlıkların / aykırılığın )) çözümü ve suistimalleri (( kötüye kullanımı )) cezalandırmak ile ilgilenen hukuk dalıdır. . .

Aslına bakarsak bilişim hukuku terimini tam anlamıyla kavrayabilmek ıçin öncelikle bilişim teriminin tanımlanmasında fayda vardır. . . Ingilizce karşılığı ınformatics olan bilişim terimi kelime anlamı olarak, ınsanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde ışlenmesi, enformatik bilimini ıfade etmektedir. . .

Bilişim terimi, karşılıklı olma olgusuna dayanır. . . İnsanların karşılıklı olarak etkileşimde bulunabildiği ortamlar bilişim hukukunun temel anlamda konusunu oluşturmaktadır. . . Buna verilebilecek en bilinen örnek kesinlikle İnternettir. . . İnternet ağında insanlar diledikleri kişilerle iletişimi geçebilmekte, karşılıklı olarak bilgi alışverişinde bulunabilmekte, İnternet üzerinden tüzel kişilerin mağazalarından alışveriş yapabilmektedir. . .

Yukarıda yapılan tanımlardan da anlaşılacağı üzere bilişim hukukunun anlaşılabilmesi ıçin üzerinde durulması gereken husus ınsanoğlunun ıletişimde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla akla uygun bir biçimde ışlenmesi hususudur. . .

Bilgi, öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek olarak tanımlanabilir. . . Bilgi karşımıza bilimsel bilgi olarak çıkabileceği gibi, sıradan günlük işlerimizi devam ettirebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz bilgiler olarak da çıkabilir. . . Örneğin ; bir kekin kaç derecelik fırında pişirilmesi gerektiği de bir bilgidir fotoğraf makinesinin çalışma tekniği de bir bilgidir. . . Bilginin, bilişim hukuku’nun alanına girebilmesi için özellikle makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde işlenebilir olması gerekmektedir. . . Yani bilgi elektronik makineler vasıtasıyla toplanmalı, ışlenmeli, saklanmalı yahut nakledilebilmelidir. . . Bu şartları taşımayan bir bilgi bilişim hukukunun çalışma alanına girmeyecektir. . .

Sonuç olarak ;

Bilişim hukuku, bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde toplanması, saklanması, işlenmesi ve nakledilmesi ile bu konulardan doğabilecek ıhtilafların (( uyuşmazlıkların / aykırılığın )) çözümü ve suistimalleri (( kötüye kullanımı )) cezalandırmayı konu alan hukuk dalıdır. . .

Farklı bilgilerde farklı gönderilerde görüşünceye dek takipte kalın esenle kalın herkese bol şans kolay gelsin -thedoctor

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu