fbpx
Teknoloji HaberleriTelefon

Fidye Virüsü Android’e de Bulaştı

Fidye Virüsü Android’de

Kötü niyetli yazılımların Android tipi tabletleri ve akıllı telefonları kolayca etkileyebildiği biliniyor. Özellikle de 3G ve 4,5G gibi teknolojilerle çok daha içli dışlı olan akıllı telefonlarda bu durum, daha fazla önlem alınması gerektiğini de ortaya koymakta. Fidye virüsü de bu tehlikelerden birisi.
Google Play Store’da yayınlanmaya başlanan ve yüzbinlerce kez indirilen bir zararlı program, Cryptolocker tarzı bir fidye virüsü olarak çalışıyor. (Bildiğiniz gibi Cryptolocker, bir fatura uyarısı olarak mailinize gelen linke tıklamanız durumunda pek çok hayati dosyanızı şifreliyor ve bu şifreyi çözmek için sizden fidye istiyordu.)

Fidye Virüsü Android

Google Play Store’da bulunan yazılımın adı ise Energy Rescue. Bataryaları hızla tükenen akıllı telefonları için çareler arayan kullanıcıların kolayca tuzağa düşmesi için bu adla markete sürülmüş olan yazılım, bir fidye virüsü genel olarak ne yapıyorsa, kurulduğu andan itibaren aynı prosedürü izliyor. Önce sistem dosyalarını ve hayati bilgileri şifreliyor, bunları sizin geri kurtaramayacağınız bir hale getiriyor ve ardından da 180$’lık bir kurtarma ücreti talep ediyor.

Bilgilerinizden vazgeçmeniz ve tarihin tozlu sayfalarına göndermeyi tercih etmeniz Cryptolocker için bir seçenek olabiliyordu. Ancak son fidye virüsü için durum daha farklı bir hal almış durumda: program verilerinizin tamamını yedekliyor, kendi sunucularına aktarıyor ve parayı vermemeniz durumunda belli yerlere satmakla/internet üzerinden yaymakla tehdit ediyor. Dolayısıyla artık bilgilerden vazgeçmeyi değil, mahremiyetini sağlamayı bir tercih olarak görmemiz gerekiyor.

Fidye virüsü androide bulaştı

Ödemeyi yapmanızın ardından telefonunuzun açıldığı pek çok kişi tarafından söyleniyor olsa da, bilgilerinizin bir kopyasının kötü niyetli insanların elinde olması fikri gerçekten de hoş değil ve önlemi en baştan alınması gereken bir durum.

Bunun için öncelikle, Energy Rescue adı verilen programın farklı adlarla yine Google Play Store’a sızabileceğini bilmeliyiz. Bu programlar aynı kişiler tarafından ortaya çıkarılabileceği gibi, “başarısından” etkilenmiş kişiler tarafından da üretilebilir. Bu yüzden program yüklerken mutlaka ayrıntılı inceleme yapmayı, çeşitli onaylardan geçmemiş Android yazılımlarını yüklememeyi ve çeşitli web sitelerinde karşımıza çıkan reklam görüntülü virüsler konusunda farkındalık sahibi olmayı, en önemli korunma yöntemleri olarak benimsiyor ve öneriyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu