fbpx
Haber

Blue Whale Oyunu Hakkında Her Şey

Blue Whale oyunu gençleri hedef alan bir oyun. Blue whale zararlı mı? Gençler neden bu oyunu oynuyor. İnsanları Mavi Balina Oyununa çeken şey ne? Blue Whale oyunu talimatları neler? Gelin hep beraber inceleyelim.

Blue Whale Oyunu,Rus vatandaşı Phillip Budeikin tarafından yaratılmış bir sanal beyin yıkama oyunudur. Uzmanlar tarafından oyunun bir çeşit hipnotize edici etkisinin olduğu ifade ediliyor; Phillip Budeikin çıkarıldığı mahkemede niyetini belli ediyor ve suçunu kabul ediyor.

50 Günlük bir mücadele (challenge) ve görevler silsilesinin sonucunda depresifleşen genç bireyler psikolojik iyilik durumlarını kaybediyorlar veya bir şekilde tehdit edilerek görevleri sürdürüyorlar: sonucunda ise ölüm oyuncuları buluyor.

Blue Whale, Rusya’da 130 gencin intiharının taşıdığı benzerlikler ve bu kişilerin aynı internet plaformuna dahil olması, araştırmaların tetikleyicisi oluyor ve oyun, oyunun kuralları, yaptırımları duyulduğunda pek çok toplumda büyük yankı yaratıyor.

Peki Mavi Balina Oyunu nedir? Hangi yaş gruplarındaki genç ve çocukların bu oyundan zarar görme ihtimali yüksektir? Oyunun içeriği nedir? Çocukların sanal ortamlardaki tehlikelerden uzak tutulması nasıl olmalı? Blue Whale Oyunu ile tüm bu konularda aslında ne kadar eksik ve bilinçsiz olduğumuz da meydana çıkmış oldu.

Daha öncesinde sitemizde bu oyunun tehlikelerine dikkat çekmiş ve konuyla ilgili bir yazıyı ilginize sunmuştuk: İlgili yazı —>>https://www.bilisimhocasi.com/blue-whale-intihara-surukleyen-oyun

Şimdi ise bu konudaki yazı dizimizi sürdürmek istiyoruz.

Blue Whale Oyunu’nun yaratıcısı Phillip Budeikin adında 21 yaşındaki bir psikoloji öğrencisi idi. İfadesinde, görevler zincirinden ibaret olan oyunu yaratmasının ardındaki motivasyonun “toplumda bir temizlik gerçekleştirmek” olduğunu söylemiş kendisi.

Psikopatik bir kişiliğe sahip olan Budeikin’in aldığı eğitimin neticesinde oluşturduğu oyunun insanların, özellikle de genç bireylerin özbenliğine olan inancını yıkıcı etkilere sahip, depresif etkiler içeren ve intihara meyilli kişiler yaratmayı bu kadar ustaca başarabilen bir oyun yaratmasına şaşırmamak gerekli.

Rusya’da meşhur bir sosyal medya platformunda “ölüm grubu” adı verilen bir grupta ortaya çıkan Blue Whale Oyunu’nun ilk kurbanı, yani oyun kaynaklı ilk intiharın 2015 yılında gerçekleştiği ifade ediliyor. 2016 yılında ise adı daha çok duyuldu, pek çok intiharın bu oyunla bağlantılı olarak gerçekleştiği keşfedildi. Günümüz itibariyle komutları takip ederek ölen insan sayısının 200’den fazla olduğu biliniyor.

Blue Whale Oyunu Talimatları Nelerden Oluşuyor?

Blue Whale özet olarak bir oyuncu ve o oyuncu ile etkileşime giren, onu yönlendirip görevleri tamamlayıp tamamlamadığını takip eden; hatta iddialara göre oyuncunun görüntülerini kayıt altında tutup gerçekleştirdiğinden emin olan bir yönetici arasında geçen bir oyun. Blue Whale oyunu talimatları 50 adımdan oluşmaktadır.

Blue Whale Oyunu Talimatları50 günde gerçekleştirilmesi gereken 50 görevin sonuncusu ise, “ Yüksek bir binadan aşağıya atla. Hayatını al.” şeklinde. Görev ilk bakışta, sağlıklı bir psikolojiye sahip kimsenin pek gerçekleştirmeyeceği cinsten ütopik; ancak “ne olabilir ki?” cesareti ile görevlere başlayan oyuncular, zorlu görevleri tamamlarken psikolojik olarak yıpranıp, zarar görüyorlar ve bu ütopik görevi de tamamlayacak noktaya bile gelebiliyorlar.

Oyunda sık sık hayatın ölümden sonra başlayacağı, dünyadaki hayatın fazlasıyla sıkıcı olduğu oyunculara empoze ediliyor. Oyuncuların görevleri eksik yapmamaları veya görevleri yarıda kesmemeleri için, genellikle görüntülü kayıtlar isteniyor.

Oyunun, oyunculara şantaj yapıldığı ifade edilen tarafında ise, oyuncunun bilgisayarı üzerinden tüm kişisel verilerine ulaşılabiliyor olması var. Yönetici olarak bahsedilen kişiler, oyuna katılanlara bir link yolluyor. Bu link, internet üzerinde indexlenmemiş bir link, dolayısıyla aslında oyunun kendine ait bir internet sitesi olmadığını da belirtmekte fayda var; yöneticilerin birebir mesaj yoluyla temas ettiği oyuncular linklere tıklıyor ve virüs içerikli link, oyuncunun bilgisayarında legal olmayan faaliyetlerde bulunuyor, kontrol sağlıyor, bilgileri ele geçiriyor. Bu noktadan sonra Blue Whale Oyunu, oyuncuların çoğunun geri dönemediği bir hale gelmiş oluyor.

Oyuna rağbet çoğunlukla ilk ergenliğini ve ergenliğini yaşayan kız ve erkekler tarafından gösteriliyor. Blue Whale’in yıllar içerisinde bu kadar çok ivme kazanarak kitleleri etkilediği de aslında hitap ettiği kitleden anlaşılabilir.

Oyunculara verilen görevlerin bazıları “Gece 4:20’de kalkıp yöneticinin gönderdiği korkunç ve sanrısal videoları izle.” , “ Kolunun damarlarını 3 kere jiletle.”, “ 4:20’de uyan ve çatıya çık.” , “Kafanı f57 yazacak şekilde kazı ve fotoğrafla kanıtla.”, “Dudaklarını kes.” , “Çatıda en uçta dur ve dans et.”, “Bulabildiğin en yüksek yere gece çık.” gibi ödevler. Bazı maddelerde yöneticinin oyuncuyu yeterince güvenilebilir olup olmadığına dair sınayacağı söyleniyor, bazı maddeler ise “gizli görev” olarak özetlenmiş.

Denemeye, deneyime meraklı ve her şeyi yapabileceğine inanan bir yaş grubuna mensup gençlerin bu oyunla tanıştıktan sonra başarma hırsına kapılmaları elbette ki kaçınılmaz oluyor. Oyunun görevleri kişileri sosyal hayattan koparıyor, iletişimsiz, izole ve yalnız bırakıyor. Bu esnada vücut bütünlüğüne zarar verecek eylemler gerçekleştirmesine yol açıyor.

İzletilen görseller ve dinletilen müzikler, kişinin konsantrasyonuna ve ruh haline direk etkileyecek müziklerden seçiliyor. “Korkularının üstesinden gel.”  gibi bir emir bile aslında oyuncuyu manipüle edici bir görevde oluyor.

Mavi Balina Oyunu Türkiye’de Oynanıyor mu?

Sayıca en fazla yaşam kayıpları Rusya’da gerçekleşmiş olsa da, Türkiye’de de Mavi Balina Oyunu oynayarak intihar ettiği düşünülen vaka mevcut.

Gazi Üniversitesi öğrencisi 24 yaşındaki Evrim Mertin’in intiharı sonrası yapılan incelemelerde gencin vücudunun belirli bölgelerinde jilet izleri, ip ile boğulmuşçasına morluklar ve çeşitli fiziksel hasarlara rastlanmış. Ailesi çocuklarının bu oyunu oynadığını, oyun süresince giderek depresifleşip, yalnızlaşıp içine kapandığını, iletişim kurmayı reddettiğini ifade ediyor.

Almanya’da yaşanan bir başka intihar vakası daha mevcut. 14 yaşındaki Furkan Şen’in de oyunun sebep olduğu bir başka intihar vakası olduğunu söyleyebiliriz.

Oyun Türkiye’de de Mahkemelik Oldu

Evrim Mertin’in ailesi, oyun hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Bir TV programında haftalardır işlenip irdelenen Hakan Ekinci’nin ölümünün de Blue Whale Oyunu kaynaklı bir intihar vakası olabileceği yönünde çözümleniyor. Oyunla ilgili olarak yapılan suç duyurusu sonrasında ülkemizde başlatılan soruşturma şu anda devam etmekte.

Ailelere Düşen Görev: Çocukları Korumanın Yolları Nelerdir?

Peki gençleri Blue Whale’den uzak tutmanın, veya halihazırda çocuğun bu oyun ile içli dışlı olduğunu keşfetmenin bir yolu var mı? Öncelikle bilinmesi gereken, özellikle ergenliğinin ilk zamanlarını yaşayan her çocuğun farklı bir düşünme yapısı olduğudur.

Siz ona bir şeyden uzak durmasını öğütler, veya bu tarz bir yaptırımda bulunursanız muhtemelen pek çoğunda ters tepecektir. Bu aslında hayatın her alanında ona koyacağınız kısıtlarla alakalı bir durumdur. Pek azı, uyardığınız bir tehlike kaynağından gerçek anlamında uzak duracaktır; çünkü çocuklar macera severdir.

Bugün internet ortamında gençlere hitap eden içerik üreticileri, oyun yaratıcıları vb. herkes, çocukları manipüle edebilecek ikna bilgisine ve psikolojik yeteneğe sahiptir.

Çocukların kendileri veya dünya ile alakalı algılarını çok kurnazca değiştirebilir, farklı fikirleri onlara aşılayabilirler. Örneğin bir kız çocuğuna empoze ettiği figürlerle kendini çok şişman hissettirebilir, erkek çocuğuna ise kendini güçsüz ve başarısız bir figür gibi algılatabilir. Bu nedenle, günümüzde sadece Blue Whale Oyunu açısından değil, internette onların karşılaşabileceği her şey konusunda temkinli olmakta fayda var.

Uzmanlara göre Mavi Balina ile alakalı bir çocuğun vücudunda mutlaka bir fiziksel ibare bulunur. Her görev sonrasında vücutlarının bir yerine jilet veya benzeri bir kesici/delici alet ile zarar veren oyuncuların vücutları bizlere fazlasıyla ipucu vermekte.

Çocuğun eskiye kıyasla belirgin bir şekilde yalnızlaşması, içine kapanması da yine önemli ipuçlarından. Ailelerin pek çoğu, çocuklarının oyun döneminde belirgin bir miktarda çocuğun iletişim ve mental bağlamda kendilerinden uzaklaştığını ifade ediyorlar.

Son olarak çocuğun kullandığı bilgisayardaki veya diğer teknolojik cihazlardaki uygulamaların neler olduğunu takip etmekte, web geçmişine de zaman zaman göz gezdirmekte yarar var.

Elbette ki en önemlisi, çocuğun her yaşta ve her dönemde size güven duymasını ve aradaki iletişimin sağlıklı olmasını sağlamak. Böylelikle ne olduğunu, sonuçlarını önceden öngöremediği bir duruma düşüp kaygılanmaya başladığında sizinle paylaşım haline geçmesi çok daha kolaylaşacaktır.

Ayrıca konu ile ilgili olarak Blue Whale: İntihara Sürükleyen Oyun isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu