fbpx
İp Uçları

Benchmark Testleri Ne Anlama Geliyor?

Benchmark testlerine bakarak akıllı telefon almak ne kadar doğru? Bu testler ne anlama geliyor?

Birçok teknoloji haber platformunda ve inceleme videolarında Benchmark testleriyle ilgili verilere rastlıyoruz. AnTuTu, GFX Benchmark gibi adını sıkça duyduğumuz bu testler bize ne anlatıyor? Basit bir şekilde anlatmak gerekirse, elimizde 3 ayrı cam var diyelim, benchmark testi bu camların üzerine konulan ağırlıktır. Hepsine aynı şekilde 10 kg ağırlık koyar ve bize hangisinin daha sağlam olduğunu söyler. Mantık olarak aynı uygulamanın belli sürelerde farklı cihazlarda çalıştırılarak performansın ölçülmesidir.

Genellikle akıllı telefon kıyaslamalarında anılan benchmark testleri cihazların performans karşılaştırmaları olarak lanse ediliyor. Asıl mesele ise bu testlere bakarak satın alacağımız cihaza karar vermek doğru mu?

Benchmark testlerine bakarak telefon almak doğru mu?

“Kıyaslama” olarak tercüme edilebilecek Benchmark testleri, akıllı telefonlarımıza ait belli bir donanım yada tüm donanım bileşenlerinin çalışma stabilizasyonunu ve performansını ölçüyor. Her cihazda aynı uygulama çalıştırıldığı için uygulamadan alınan puan ile farklı cihazları kıyaslamak mümkün oluyor.

Gerçek hayatta kullanıcı gereksinimlerine gelince, benchmark testlerinden alınan puanların pek anlamı kalmıyor. Yani siz orta seviye bir akıllı telefon almayı planlıyor ve uygun fiyatlı seçeneklere bakıyorsanız, benchmarkta daha yüksek puan alan cihaz bir anlam ifade etmeyecektir. Neden mi? Çünkü siz zaten birkaç sosyal medya uygulaması, birkaç anlık mesajlaşma uygulaması kullanacak ve pek fazla akıllı telefonunuzu zorlamayacaksınız. Planınız bu… Bu durumda işlemcinin diğerlerinden daha yüksek performansa sahip olması gibi etkenlerden ziyade, işinizi görecek en uygun fiyata odaklanmanızda fayda var. Buna ek olarak garanti, marka ve kullanıcı görüşlerini de hesaba katmanız size benchmark sonucundan çok daha faydalı olacaktır.

Üst seviye akıllı telefonlara bakıldığında ise durum biraz farklı. Ülkemiz açısından konuşacak olursak 4 bin TL üzerinde harcama yapılarak alınacak olan cihazların zaten hepsi uygulama mağazalarındaki tüm uygulamaları gayet rahat çalıştırabilecek güçte. Zaten uygulama geliştiricilerin, uygulamalarını tüm telefonları baz alarak tasarladığını düşünürseniz, üst seviyede böyle bir sorun yaşamayacağınız aşikar. Yani bu seviyede tasarım, marka, ek güvenlik özellikleri gibi faktörler benchmark testlerinden çok daha önemli faktörler olarak karşımıza çıkıyor.

Sonuç olarak marka, tasarım, fiyat, garanti gibi etkenler benchmark testlerinde alınan sonuçtan çok daha önemli diyebiliriz.

Seydi ŞAHİN

Sosyal medya danışmanı, yazılım meraklısı...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu