Üniversite mezunu kişilerin en çok zorlandığı alanlardan birisi eğitim bilimleridir. Çok fazla dersin olması bunun yanı sıra müfredatın yenilenmesi hem de sınavın öğleden sonra yapılması büyük bir sorun teşkil etmektedir. Eğitim bilimlerinde; Gelişim psikolojisi, Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Program Geliştirme, Rehberlik, Ölçme ve Değerlendirme olmak üzere 6 farklı dersten oluşmaktadır. Son 25 yılın eğitim bilimleri sorularına bakıldığında zorluk derecesi en yüksek sorular genel olarak program geliştirme, öyt, ölçme ve değerlendirme alanlarından gelmektedir.
Eğitim Bilimlerinden Net Ortalamalarımızı Nasıl Yükseltebiliriz?
Kendimizi sınav şartlarına göre hazırlamalıyız. Öğleden sonra deneme çözmeye dikkat edinilmelidir. Böylece sınav ortamına hazırlanmış olursunuz. Bu durum heyecanı azaltarak sınav anında sizi daha rahat hissettirecektir.
Eğitim Bilimlerinde Tek Başına Konuları Bitirmek Yetmez
Eğitim bilimlerinde konular ne kadar not çıkarılıp çalışılsa da yeterli olmayacaktır. Öncelikle başarının temeli bol soru çözmekten geçecektir. Konuları çalışma için ayrılan süre kısa tutulmalı ve soru çözümüne geçilmek daha avantajlı olacaktır. Eğitim bilimleri konularına başlamadan önce mutlaka bir program hazırlanmalı ve programın içeriği kişiye göre değiştirilebilir olmalıdır. Eğer programlı çalışmak uygun değil ise en azından bölümler belirlenmeli çalışmak için süre konulmalıdır. Zaman içerisinde yayılan bölümler bittikçe daha rahat edinilecek ve strese girilmeden başarı elde edinilecektir.
Eğitim Bilimleri Konuları Ne Kadar Süre İle Tekrar Edilmeli
Tekrarlar sık sık ve hızlı tekrar yapılmalıdır. Hazırlanmaya son aylarda başlanmamalı önce ki aylardan başlanılıp konulara tekrar süresi tanınmalıdır. Eğitim bilimlerine çalışırken konu üzerinden altları çizilerek çizilen yerler not edinilmelidir. Edinilen notlar sürekli el altında olmalıdır. Konuya çalışıldıktan sonra test çözümüne geçilmeli yanlışlar bulunduktan sonra o notlardan bilgiler alınmalıdır. Yanlış yapılan her soru tekrar gözden geçirilmelidir. Çözümü bulunamayan her soru mutlaka bilen bir kişi tarafından açıklaması alınmalıdır. Eğitim bilimleri çalışması geç bir tarihe asla bırakılmamalı zamanında çalışılırsa başarıya ulaşılabilecek bir ders bütünüdür.
Eğitim Bilimlerine Hazırlanırken Püf Noktalar
Düzenli çalışmak, sık sık tekrar etmek ve bol soru çözmekten geçmektedir. Bu şartlar ne kadar önemliyse uyku düzeni, sosyal aktiviteler de o kadar önemlidir. Hayattan kopmadan düzenli olarak çalışmayla başarıya ulaşılacaktır. Kaynak seçiminde güzel araştırma yapılmalıdır. Her branş için en az iki kaynak temin edilip çözülmelidir. Soru bankası çözümü bitirildikten sonra mutlaka branş bazında denemeler alınıp çözülmelidir. Daha önceden çıkmış sorularda çözülerek konu dağılımları hakkında bilgiler edinilmelidir. Süreç yaklaşırken paniğe kapılmamalı ve zamanı çok iyi kullanma öğrenilmelidir.
Teşekkür ederiz