fbpx
Haber

THY’den Uçuşlarda Elektronik Yasağına Karşı Hamle Geliyor

Geçtiğimiz günlerde ABD uçuşları için THY’nin de içinde bulunduğu bir dizi havayolu şirketine ilginç bir yasak getirilmişti. THY, bu yasağa karşı akıllıca bir çözüm geliştiriyor.

ABD’ye yapılacak uçuşlarda yolcu kabinine akıllı telefon dışında elektronik eşya alınması yasaklanmıştı. Yasak, THY’nin de içinde bulunduğu 10 havayolu şirketini kapsıyor.

Uçuşlarda elektronik yasağının belirtilen sebebi?

Yasağa gerekçe olarak laptop bataryalarının bomba olarak kullanılabileceği yada bu görünümde bomba üretilerek saldırı gerçekleştirilebileceği gibi anlamsız bir sebep öne sürülmüştü. Anlamsız dememizin sebebi, bunu yapabilecek herhangi bir saldırgan, listedeki 10 havayolu şirketi dışında herhangi bir diğer havayolu şirketini de gayet rahat kullanabilir.

Yasağın asıl sebebi?

Yasak kararı, konuyla ilgili olanların ilk bakışta anlayacağı gibi ekonomik. Yolcu kapasitelerini sürekli arttıran ve pazar payını büyüten havayolu şirketleri, doğal olarak özellikle Avrupalı birçok havayolu şirketinden pazar payı alıyorlar. Burada yanlış anlaşılmasın, “THY hepsini batıracak” gibi sloganik bir yaklaşımdan bahsetmiyoruz. %1 yada %5 bile olsa pazar payı kaybeden firmalar, doğal olarak kazançlarının azalmasını istemeyerek ticari hamlelerin yanında siyasi hamlelerini de yapmaktan geri durmuyor. Buda rekabetin esas olduğu günümüz piyasasında gayet doğal ve normal bir davranış.

THY’nin yasağa karşı hamlesi ne olacak?

Yolcuların söz konusu yasak konusunda en büyük çekincelerinden biri cihaz güvenliği. Büyük oranda yolcular laptoplarını uzun uçuşlar sırasında pek kullanmasa da yanına alır. Çünkü kargoda başına birşey gelmesini istemezler. Tabi ABD gibi uzun uçuşlarda tabletlerin ve laptopların yanınızda olması vakit geçirmek açısından iyi olabiliyor. İşte bu noktada çözülmesi gereken sorun, ekstra hizmetlerle çözülecek.

THY, daha önce ekonomi sınıfında 9.99 dolar olarak belirlediği Wi-Fi hizmetini artık ücretsiz sunacak. Ayrıca ekonomi sınıfı da dahil herkese uçuş boyunca kullanabilecekleri iPad‘ler dağıtacak.

Tüm bu hizmetler için de yine karşı tarafın yani ABD’nin onayının alınması gerekiyor. Şimdiden görüşmelerin başladığı belirtiliyor. ABD uçuşlarında yıllık cironun 1 milyar dolara ulaştığını düşünürsek THY bu işten kolay kolay vazgeçmeyecek gibi görünüyor.

Seydi ŞAHİN

Sosyal medya danışmanı, yazılım meraklısı...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu