fbpx
Haber

Göktürk-1 Uydusunun Test Görüntüleri Yayınlandı

Başarılı bir fırlatma ve yörüngeye oturma aşamasından sonra testlere başlayan Göktürk-1 uydusundan ilk test görüntüleri yayınlandı.

Fırlatma süreci sonrasında 6 aydır test ve devreye alma süreci devam eden Göktürk-1 uydusunun ilk test fotoğrafları yayınlandı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yazılı bir açıklama eşliğinde yayınlanan test görüntüleriyle birlikte uydunun tedarik amacı ve fırlatma aşamalarından bahsedildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hedef istihbaratına yönelik gözetleme faaliyetlerinde kullanılacak olan uydu, TSK’nın elindeki en yüksek çözünürlüklü uydu olma özelliğine de sahip. 6 aylık devreye alma ve test aşamasında 1000 kareden fazla görüntü çeken uydu şu ana kadar sorunsuz şekilde görevlerini yerine getiriyor. Çekilen görüntülerin bazıları kalibrasyon amacıyla bazıları da Hava Kuvvetleri ihtiyaçları için kullanılıyor.

Yapılan yazılı açıklamanın tam metni şu şekilde;

“Çekilen görüntülerin bir kısmı uydunun görüntü kalibrasyonu, bir kısmı ise Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları için kullanılmıştır. 2017 yılı 3. çeyreğinde nihai kabulü gerçekleştirilecek olan Göktürk-1 uydusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Ankara Ahlatlıbel Keşif Uydu Komutanlığı tesislerinde bulunan yer istasyonundan, uydu üzerinde yer alan ve milli olarak geliştirilen kripto ile işletilmektedir. Savunma Sanayii Destekleme Fonu tarafından sağlanan kaynaklarla tedarik edilen Göktürk-1 Uydusu ile Türkiye’nin ileri teknoloji kullanabilme ve üretebilme potansiyelinin artmasına önemli katkıda bulunan Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Türkiye’nin uzay çalışmalarına öncülük ederek teknoloji geliştirme ve yeni uydu projelerinin hayata geçmesi konusundaki faaliyetlerini yürütmeye kararlılıkla devam edecektir. Göktürk-1 uydusu Türkiye’nin bundan sonraki askeri optik gözlem uyduları için bir mihenk taşı olarak yeni bir dönemi başlatmakta, bu projede kazanılan yeteneklerin ve bilgi birikiminin yeni nesil gözetleme uyduları için yol gösterici olması planlanmaktadır.”

Seydi ŞAHİN

Sosyal medya danışmanı, yazılım meraklısı...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu