fbpx
Bilişim Öğretmeni

KodlaRize Projesi Hayata Geçirildi

Günümüzde dünyadaki teknolojik gelişmeler; iş dünyasını ve hemen her sektörü etkiliyor. İstatistiklere göre dünya üzerindeki tüm sanayi üretiminin %10’u robotlar tarafından gerçekleştiriliyor ve önümüzdeki yirmi yılda bu oranın %35 – %40’lara çıkacağı tahmin ediliyor.

KodlaRize Projesi

Ev eşyalarının akıllı hale geldiği, arabaların şoförsüz olarak trafiğe çıkabildiği bir dünyada yaşıyoruz. Bunun yanı sıra hemen her kurumun ve iş sektörünün otomasyon konusunda adımlar attığını da göz önüne almamız gerek. Ayrıca akıllı telefonlardaki uygulama yaygınlığını da sepete koyarsak; tüm bu saydıklarımızın temelinde bir şey var: Yazılım.
Dünyayı değiştiren şeyin yazılım olduğunu iddia etmek abartılı olmaz. 19. Yüzyıldaki sanayi devrimini sağlayan yenilik buharlı makine ise, bugünkü devrim de yazılım sayesinde yapılıyor. Dünyanın geldiği nokta ve geleceğinin temelinde de yazılım bulunuyor.

Rize’de açılan Kodla Rize Projesi de; dünyanın nereye gittiğini gören ve çocuklarımızı da kodlama alanında eğitmeyi hedefleyen bir proje. Yazılımın, kodlamanın önemini; dünyada kodlama eğitimin bazı okullarda zorunluluk haline gelmesinden ve çok daha ufak yaştaki öğrencilere öğretilmeye başlamasından anlayabiliriz.

KodlaRize projesi; Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın da katılımlarıyla açıldı. Ayrıca Vali Bektaş’ın bu kodlama atölyesinin hazırlanma aşamasında emekleri olduğunu da belirtmek gerek. Devlet bütçesinden harcama yapmadan bu projeyi geliştirmeyi başaran Rize’deki tüm yetkili ve gönüllü insanların emekleri sayesinde kodlama adına Rize bir projeye başlanmış olması, dünyada olup bitenleri ülkemizde de var edebilmek için oldukça önemli bir adım.

Bir takım iş insanlarının da mali destek sağlayarak katkı sunduğu KodlaRize; ülkemizde yazılımcı yetiştirmek hedefiyle Rize’nin Derepazarı ilçesinin Ali Rıza Yılmaz Ortaokulu’nda açıldı. Bununla birlikte yine Derepazarı ilçesinde bulunan Adem Özdemir Anadolu Lisesi’nin de bilgisayar sınıfı hizmete açılarak projenin ayaklarından bir tanesi daha hayata geçirilmiş oldu.

Açılışta; Milli Eğitim Bakanlığı’nın önümüzdeki yıllarda, kodlama derslerine müfredatta yer vereceği ihtimalinden söz eden vali Bektaş; dünyanın yazılımda geldiği noktaya değinerek bu gibi atölyeler sayesinde dünya düzeninde var olabilmenin mümkün olacağını belirterek yazılım konusundaki eğitimlerin Milli Eğitim tarafından da artırılması ve yaygınlaştırılması gerektiğinden söz etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu